Psychologenhuis 179

Psychologische begeleiding, psychotherapie, opvoedingsondersteuning & coaching

Loopbaancheques

Voordelige coaching met loopbaancheques!

Als je loopbaanbegeleiding wilt volgen, kan dat zeer voordelig met de loopbaancheques van de VDAB. Het Psychologenhuis is door de VDAB erkend als loopbaancentrum.

Je eerste loopbaancheque is goed voor 4 uur intensieve begeleiding en je tweede voor 3 uur. Je betaalt maar 40 euro voor een loopbaancheque. Zo betaal je via loopbaancheques slechts 80 euro voor 7 uur individuele coaching (in plaats van 1.183 euro). Als dat geen mooi voordeel is!

Ook tijdens economische werkloosheid of als zelfstandige kan je trouwens gebruik maken van loopbaancheques voor loopbaanbegeleiding.

Hoe werkt onze loopbaanbegeleiding?

Iedereen is anders. Elk loopbaantraject begint met een unieke loopbaanvraag. Daarom is loopbaanbegeleiding altijd 100% maatwerk. Geen standaard vragenlijstjes die ingevuld moeten worden, geen hokjes waarin je geplaatst zal worden. We gaan samen op zoek naar dé oplossing voor jouw specifieke carrièrevraag!

  1. We starten met een gratis telefonische intake van 20 à 30 minuten om kennis te maken, jouw eventuele vragen te beantwoorden en uit te leggen hoe er tewerk gegaan wordt. Vervolgens is het aan jou om te beslissen of je al dan niet het coachingstraject opstart.
  2. Je krijgt 4 uur of 7 uur individuele loopbaancoaching, verspreid over 2 à 4 maanden, afhankelijk van jouw vraag en situatie.
  3. Je krijgt zicht op jouw energiegevers en -vreters. Je leert waar het wringt en welke werkomgeving en job best passen bij jouw waarden en talenten. Je maakt een concreet actieplan om van je job een droomjob te maken!

Wie mag VDAB-loopbaancheques gebruiken?

Als je voldoet aan 5 voorwaarden, mag je gebruik maken van loopbaancheques:

Loopbaanbegeleiding met loopbaancheques kan bovendien enkel gevolgd worden op aanvraag en initiatief van de werknemer of ondernemer. Een werkgever kan in principe geen gebruik maken van loopbaancheques voor de begeleiding van de personeelsleden.

Op deze algemene voorwaarden zijn er zijn 4 uitzonderingen, waardoor je toch nog in aanmerking kan komen voor VDAB-loopbaancheques. Je vindt meer informatie op de website van de VDAB. Twijfel je of je in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar de VDAB: lb.cheque@vdab.be.

Hoe vraag ik loopbaancheques aan?

Het makkelijkste is om de VDAB-loopbaancheques online te bestellen via de website van de VDAB. Maak hiervoor een account aan op 'Mijn loopbaan' (als je dat nog niet hebt) en klik vervolgens onderaan op 'Bestel loopbaancheques'.

Je hebt recht op 2 loopbaancheques, maar je kan in dit stadium maar één cheque bestellen. De tweede kan je pas aanvragen als de uren van de eerste cheque opgenomen zijn en de cheque afgesloten is.

VDAB controleert vervolgens of jij inderdaad recht hebt op loopbaancheques. Dan krijg je van de firma Edenred een overschrijvingsformulier voor een bedrag van 40 euro.

Binnen de zes dagen na betaling krijg jij van Edenred de digitale loopbaancheque in je inbox. Die stuur je via e-mail door naar je VDAB-loopbaancoach.

Loopt er in de bestellingsprocedure ergens iets fout? Stuur dan een mailtje naar lb.cheque@vdab.be of bel naar de VDAB op het nummer 02 506 12 05.

Wanneer bestel ik mijn loopbaancheques?

Je kan je loopbaancheque meteen aanvragen of wachten tot wanneer je een kennismakingsgesprek hebt gehad met een coach.

Het is belangrijk te weten dat een eerste coachingsgesprek moet plaatsvinden binnen de 3 maanden na ontvangst van de cheque. Anders vervalt die. De geldigheidsdatum staat op je cheque.

Hoe lang zijn de loopbaancheques geldig?

VDAB-loopbaancheques zijn 3 maanden geldig en de geldigheidsdatum staat vermeld op je cheque. Bij een nieuwe cheque moet het eerste coachingsgesprek dus plaatsvinden binnen 3 maanden na ontvangst van de cheque. Gebeurt dat niet, dan vervalt je cheque en wordt het geld door de firma Edenred teruggestort op je bankrekening. Je kan later wel een nieuwe cheque aanvragen als je nog altijd aan de voorwaarden van de VDAB voldoet.

Als een cheque al in gebruik is en je dus al 1 of meerdere uren coaching hebt opgenomen, moet je de overige uren opnemen binnen de 12 maanden die daarop volgen. Doe je dat niet, dan wordt je cheque automatisch afgesloten en kan je de overblijvende uren niet meer opnemen. Drie maanden voor het verstrijken van de cheque ontvang je hiervoor wel een mail van de VDAB om je te waarschuwen.

Mag mijn werkgever de loopbaancheques bestellen en betalen?

Je werkgever mag je VDAB-loopbaancheques niet in jouw plaats bestellen. Het is belangrijk dat jij het initiatief neemt en dat jij de cheques gebruikt om inzicht te krijgen in jouw carrière en next steps. Een werkgever mag die loopbaancheques dus niet gebruiken in het kader van training & development, interne mobiliteit of outplacement. Een loopbaanbegeleider zal ook geen verantwoording afleggen of briefing geven over de coachingsgesprekken aan de werkgever.

Je werkgever mag je loopbaancheques wel betalen als 'derde betaler' of sponsor. In dat geval betaalt hij of zij jouw persoonlijk aandeel van 40 euro per loopbaancheque terug. Op die manier kan je werkgever bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling, maar de werkgever mag niet beslissen wanneer je de loopbaancheque inzet of waarvoor je die gebruikt.